Preišči ta spletni dnevnik

torek, 4. december 2012

Vrnitev v raj

Na vrtu raste stara jablana, menda je gorenjska voščenka.

 
Nekega dne se bom potrudila in kakšnega jabolčnega strokovnjaka povprašala, katera sorta je. Sicer pa to niti ni tako zelo važno. Pomembno je, da jablana verjetno še nikdar ni bila špricana in da vsako leto rodi obilico slastnih jabolk, s katerimi se sladkava, v različnih oblikah, kar nekaj mesecev. Služi tudi za prijetno senco, čeprav je pitje popoldanskega čaja v njeni senci včasih kar adrenalinski šport, saj nikdar ne veš ali ti bo kakšno jabolko pristalo na glavi ali v skodelici čaja.
Lani sem prvič naredila iz odpadlih jabolk pravi domači jabolčni kis. Ker je postopek zelo preprost, mislim, da bi vsak, ki ima višek jabolk, lahko naredil domači jabolčni kis.
 
Domači jabolčni kis
 
Vzamemo steklen kozarec, recimo 5 litrski. Če imamo večjo količino jabolk vzamemo 10 litrski flaškon s širokim vratom. Letos sem v Trzinu odkrila trgovino za najrazličnejšimi kozarci, steklenicami, pokrovčki... Skratka, za vse moje dobrote z vrta je poskrbljeno. Zakaj steklo in ne plastika? Ker je steklo material, ki nima nikakršnega vpliva na hrano, ki je v njem. Plastiki se poskušam izogniti, kolikor je pač možno.
Potem jabolka operemo in se z njimi in flaškonom odpravimo na vrt, v senco seveda. Se udobno usedemo in pričnemo rezati jabolka. Odstranimo peške in vse poškodovane dele, tudi črvive. Ja, tudi črvi so v jabolkih. Čez zimo bova po Jesenkovih načrtih naredila ptičje in netopirske hišice in upam, da bodo mali prijatelji učinkovito pohrustali vse črve, še preden si bodo izbrali jabolka za svoje domovanje.
Jabolka zrežemo na čim manjše koščke in jih damo v flaškon, kamor smo že nalili nekaj vode. Jaz sem letos dolila tudi malo kisa od prejšnje sezone, da sem pospešila ocetno-kislinsko vrenje. Ko napolnimo kozarec skoraj do vrha z jabolki in vodo, pokrijemo z gazo, zavežemo in pustimo dokler ne dobimo dišečega, domačega, jabolčnega kisa. Ocetno-kislinske bakterije bodo opravile vse delo. Na vrhu se tvori klobuk (iz ocetno-kislinskih bakterij), ki ga lahko v kisu shranimo za naslednje leto in bomo pospešili vrenje.
 
 
Kis prelijemo v steklenice in samooskrba s kisom je neprecenljiva.
 
 
Uporabljam ga za solate. 
Vsako jutro pred zajtrkom popijem kozarec vode z žlico jabolčnega kisa. To je odlično za prebavo.
 
 

Ni komentarjev: