Lokalna, sezonska in ekološka
Lokalna
Je najbolj sveža, kar lahko dobimo. Nič ni bolj okusno. Sveža hrana vsebuje največ hranilnih snovi. Poleg tega lokalni nakup pomeni, da podpiraš domačega pridelovalca. Seveda odpade tudi transport, kar pomeni manjše onesnaževanje okolja.
Sezonska
Čim več hrane mora biti sezonske. Čeprav je v našem podnebnem pasu to malce težje, pa tudi pri nas prezimi marsikaj, samo pustiti moramo na vrtu: korenje, pastinak, črne redkev, radič, peteršilj... Ali pa se sprehodimo v naravi, kjer marsikaj raste. Še prejšnji teden sem nabirala regrat, jeseni je boljši kot spomladi, nič ni grenak.
Ekološka
Je nujna, če želimo dobro sebi in drugim. Če zastrupljamo zemljo, zastrupljamo planet in s tem sami sebe in naše potomce.
Hrana z domačega vrta je vse to in še več. Je najbolj okusna. Sploh, če se sprehodimo po vrtu in naberemo plodove z vrta in jih takoj pripravimo v okusnih jedeh.
Priznam, poleti in zgodaj jeseni je še lepše, ampak vedno se kaj najde na vrtu ali pa pozimi kaj pridelamo kar na okenski polici.
Ni komentarjev:
Objavite komentar